Hvor stammer Black Friday fra?

Black Friday

Black Friday. Du har uden tvivl hørt om dagen, hvis du ikke allerede selv har haft fundet dankortet frem på dagen. Men hvor stammer den store shoppingdag egentlig fra?

Det er ikke en helt almindelig fredag, dog heller ikke en dyster fredag, som navnet ellers kan antyde. Derimod er det en festlig dag – nærmere en populær shoppingtradition, der i stor stil har bredt sig til mange danske butikker, der på dagen lokker med gode tilbud.

Alt tyder på, at traditionen kun bliver større på vores breddegrader, men hvordan er Black Friday egentlig opstået, og hvorfor skal dagen være ’sort’?

Hvor stammer det fra?

Black Friday er dagen efter Thanksgiving, og for millioner af mennesker er dagen helt speciel og står i shoppingens tegn. Siden 2005 har Black Friday været den travleste shoppingdag i USA, men også i mange europæiske lande er traditionen ved at vinde indpas.

Black Friday har sin oprindelse i USA i 1960’erne og opstod med det formål at markere, at julegaveindkøbet skydes i gang.

Som det lægger i navnet ’Black Friday’ vil begivenheden altid lægge på en fredag – mere korrekt den fjerde fredag i november. At det blev kaldt ’Black’ Friday, synes heller ikke at være overladt tilfældighederne – dog er der flere forklaringer herpå.

En udbredt forklaring går på, at butikkerne på ’Black Friday’ gik fra at bruge rødt blæk til i stedet at bruge sort blæk, da de dengang førte regnskabet i hånden. Rødt blæk angav således et underskud, mens sort blæk angav en fortjeneste. Black Friday handler således om, at man på denne dag kan få vendt sit minus til overskud – få skiftet de røde tal i regnskabet ud med sorte tal på bundlinjen, som man i dag vil sige.

Navnet på dagen er også førhen sat i forbindelse med det trafikkaos, der opstod i USA, når de mange shopping-glade forbrugere satte sig bag rattet i deres bil for at køre afsted mod de gode tilbud. Ifølge en artikel fra 1994, skrevet af en journalist ved navn Joeseph P. Barret, var det færdselspolitiet i Philadelphia, der i 60’erne startede med at bruge betegnelsen ’Black Friday’ om dagen, der med stor sikkerhed ville skabe et trafikkaos ud over det sædvanlige. Også derfor var det forbudt for betjentene at holde fri netop den dag.

Er du i form til Black Friday?

Hos GO DREAM er vi vilde med Black Friday, og vi ønsker derfor at servere dig nogle lækre priser på spændende oplevelser.

Og du behøver ikke en gang at trække i løbeskoene i år – du kan være med uanset, hvor du befinder dig i verden – om det er derhjemme i sofaen med popcorn eller på en eksotisk strand. Det eneste, du behøver, er WIFI. Så hvorfor ikke gøre et kup på julegaverne og undgå de lange køer i butikkerne op til jul?

I år sælger vi hele 24 gavekort til kun 1 kr. stykket. Vil du være blandt de heldige, så tilmeld dig vores eksklusive Black Friday liste her: http://bit.ly/2zIOxMX

Bemærk, at der er tale om et begrænset antal gavekort til en krone – nemlig 24 gavekort i alt. Så skynd dig at tilmelde dig vores eksklusive liste, og få tips til, hvordan du kan forbedre dine chancer for at få fingrene i vores bestseller oplevelser til kun 1 kr.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.